Koffietrofee

De Ketelbinkie koffieprijs

De Koffietrofee wordt door Stichting Ketelbinkie uitgereikt aan de horecaondernemer die de beste koffie van Rotterdam schenkt.

Sinds 1982

De prijs zag het levenslicht in 1982 en is sindsdien ieder jaar uitgereikt. In 2009 en 2011 werden zelfs twee ondernemers beloond.

De jury

Ketelbinkie KoffietrofeeDe jury bestaat uit journalisten van verschillende media die samen op verschillende plekken de koffie proeven en beoordelen en uiteindelijk unaniem besluiten waar de trofee een jaar lang mag staan. Bij elkaar worden 135 zaken door de twintigkoppige jury getest. Er zijn zes categorieën, namelijk:

  • Hotels
  • Toeristische attracties
  • Coffeecorners/eetcafés
  • Grandcafés
  • Koffiespeciaalzaken
  • Horeca algemeen

Criteria

Wat is volgens de jury het beste kopje koffie van de stad? Aan de hand van onderstaande criteria wordt iedere zaak beoordeeld en komt naar voren wie een jaar lang de trofee, een antieke koperen koffieketel die op schepen werd gebruikt door de ketelbinkies, in zijn zaak krijgt.

  • Ten eerste de koffie natuurlijk.
    De koffie moet heet zijn, een goede samenstelling hebben en melange. Daarnaast mag deze niet troebel zijn of vaste bestanddelen bevatten. En allerbelangrijkst: de koffie moet vers gezet zijn. Alhoewel daarvoor best een automaat gebruikt mag worden. De punten voor de koffie tellen dubbel voor het eindtotaal.
  • Het servies waar de koffie in geserveerd wordt moet schoon en heel zijn.
    Daarbij wordt gekeken welke toevoegingen er zijn, zoals een koffiekoekje en koffieroom. Maar ook de tafel en stoel waar de jury op zit tellen mee.
  • Dan het personeel.
    Gekeken wordt naar hygiëne, vriendelijkheid en correctheid. Maar ook of de bestelling met gepaste snelheid geserveerd wordt. Mocht er sprake zijn van zelfbediening dan wordt de dienstbaarheid van de kassière en ander personeel in acht genomen.
  • Hoe zitten we erbij?
    Gelet wordt op ambiance, verlichting, geluidsniveau, omgeving en eventuele geuren uit de keuken.
  • Als laatste wordt de prijs-kwaliteit verhouding tegen het licht gehouden.
    Uitgangspunt is een prijs van €2,00 voor een standaard kopje koffie. Mochten er extra toevoegingen zijn zoals een schoon glaasje water of een verse bonbon dan kan dat een hogere prijs verantwoorden.