Koffieketel krijgt laatste rustplaats bij Rotterdams Erfgoed
1251
post-template-default,single,single-post,postid-1251,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Title Image

Koffieketel krijgt laatste rustplaats bij Rotterdams Erfgoed

Koffieketel krijgt laatste rustplaats bij Rotterdams Erfgoed

Burgemeester Aboutaleb overhandigt Ketelbinkie Koffietrofee aan Museum Rotterdam

De roemruchte koffieketel van Ketelbinkie Koffietrofee krijgt zijn eigen ereplek in de verzameling van Rotterdams Erfgoed. Burgemeester Ahmed Aboutaleb overhandigde de ketel op 28 september 2018 namens het bestuur en de koffiejury van de Stichting Ketelbinkie aan Paul van der Laar, directeur van Museum Rotterdam, waar de collectie gehuisvest is.

Einde aan een traditie

Na 36 jaar koffiekeuren en -proeven hebben bestuur van de stichting Ketelbinkie en de jury in goed overleg vorig jaar besloten een einde te maken aan deze traditie. Toen werd ook bekend gemaakt, dat gezocht zou worden naar een passende locatie voor de prachtige en unieke antieke gietijzeren koffieketel. Zoals die origineel door Ketelbinkies werden gebruikt om koffie rond te brengen aan boord van schepen.

Koffieketel naar museum Rotterdam.

Nummer 55 in Echt Rotterdams Erfgoed

Als onderdeel van het Echt Rotterdams Erfgoed (Stichting Ketelbinkie is nr 55) blijft de ketel behouden en toegankelijk voor het grote publiek. Secretaris Henk Schröder van de koffiejury memoreerde bij de overdracht dat in de afgelopen ruim drie decennia meer dan 135 Rotterdamse journalisten zo’n slordige 5.000 keuringen hebben uitgevoerd. 

“De koffie evolueerde van een bakkie pleur naar een scala aan speciaaltjes en de ouderwetse chagrijnige kelner naar barista’s”.

Henk Schröder bedankte de vele honderden horecagelegenheden voor hun gastvrijheid. Maar vooral bedankte hij de stichting Ketelbinkie en het bestuur. “We hebben onze taak volbracht”, aldus Peter Egge van de Stichting Ketelbinkie. “Toen we ermee begonnen bungelde Rotterdam onderaan de koffielijsten. Nu zitten we in de top van Nederland met eigen branderijen, merken en prima zaken”.

Namens de 135 oud-juryleden sprak Henk Schröder een prachtig slotakkoord en deed z’n ketelbinkie das af.

De jury vertrouwt er op dat de ketel als Echt Rotterdams Erfgoed bij Museum Rotterdam in goede en toegankelijke handen blijft.

Foto’s: Fotobureau Roel Dijkstra